Bulgur


Genellikle sert buğdaylardan Triticum durum buğdayının tekniğine uygun olarak temizlenmesi, haşlanması, kurutulması ve istendiğinde kabuğundan ayrılarak kırılması ile elde edilen üründür.

Bulgur; B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır. Bulgurun içeriğindeki potasyum oranı yüksek olduğundan; böbrek hastalarının kanında potasyum değerleri yükseldiği zaman tüketilmemesi gerekmektedir. Yapısında folikasit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi ise önemlidir.

Bulgur sarı veya biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilir, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiğinden besin değeri düşmektedir.

"Besin kalitesi kuru baklagiller ile birlikte kullanıldığı zaman daha çok artar."

BESİN DEĞERİ TABLOSU (100gr)

Kolesterol   : 0
Kalori   : 350 cal
Protein   : 12,5 gr
Yağ   : 1,5 gr
Karbonhidrat   : 69,8 gr
Kalsiyum   : 40 mg
Demir   : 3,5 mg
Vitamin B1   : 0,4 mg
Vitamin B2   : 0,04 mg
Niasin   : 4,3 mg