Pirinç


Buğdaygiller familyasından Orzyasativa, L türüne giren ve kültür bitkilerinin tanesi olan çeltiğin, tekniğine uygun olarak yabancı maddelerden arındırılması, kavuzlarının soyulması, tanelerin ayrılması, beyazlatılması, toz halindeki kepeğinden ayrılması, parlatılması, boylanması, kırıkların ve pirinç dışındaki diğer maddelerin ayrılması ile elde edilen üründür.

İçerisinde bol miktarda nişasta ve vitamin bulunur. Pirinç kabuğundan tabii phytine de elde edilir. Bu madde, gelişmeye yardımcı olur. Zihin açıklığı sağlar.

Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir. Vücudu kuvvetlendirir ve vücuda enerji verir.

Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür. Vücuttaki fazla suyu çekerek toksin maddelerin uzaklaştırılmasında da görev alır. Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucudur.

İçeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere koruyucudur.

BESİN DEĞERİ TABLOSU (100gr)

Kolesterol   : 0
Kalori   : 360 cal
Protein   : 6,7 gr
Yağ   : 0,7 gr
Karbonhidrat   : 78,9 gr
Kalsiyum   : 10 mg
Demir   : 0,9 mg
Vitamin B1   : 0,08 mg
Vitamin B2   : 0,03 mg
Niasin   : 1,6 mg